Feminisme versus Equality

No two leaves are alike, and yet there is no antagonism between them or between the branches on which thet grow.

— Mahatma Gandhi

Een tijd geleden hadden mijn beste vriend en ik een discussie. Ik vertelde hem dat ik een feministe was en geloofde in gelijke kansen en rechten. Waar hij direct op antwoordde; “Ah, ge zijt dus een equalist want feministen vinden zich beter dan mannen.” En opeens werd ik sprakeloos. Was het feminisme echt zo “achteruit” gehaald dat het nu meer begon te lijken op misandrie (mannenhaat) ? En wou ik dit wel?

Dus ging ik onderzoek doen; ik heb honderden feministische blogs gelezen. Ted-talks bekeken. Onderzoek gedaan op internet. Hoe meer ik las of keek, hoe zekerder ik was dacht ik echt wel een feministe was. Dus wie was er dan eigenlijk fout?

Hij zat ergens fout, want ik was echt geen equalist. Maar hij kon ook niet anders dan half fout zijn. Want tegenwoordig wordt het woord feminist of feminisme zo uit hun context gehaald. Feminisme is zo populair dat er haat op wordt gebracht; of het wordt verkeerd gebruikt. Mensen denken direct dat elke vrouw die een beetje tegen de mannenwereld is, dat ze een feminist ist. Maar is dit wel zo?

Feminisme of feminist lijkt tegenwoordig wel een scheldwoord. Alsof we terug worden gestuurd naar de Middeleeuwen, waar ze vrouwen verbrande, alleen maar omdat ze zich bezig hielden met kruiden en niet deden wat er verwacht werd van een vrouw.
In onze tijd worden er misschien geen vrouwen meer echt verbrand. Maar ze worden wel aangewezen op hun geloof, op de dingen waar ze voor willen strijden.

Maar hier ben ik, en ik geef openlijk toe, ik ben een feministe. Geen equalist en zeker geen misandrist!
Ik geloof in gelijke rechten en kansen voor de vrouw. Ik geloof dat vrouwen het zelfde werk kunnen doen als mannen. Of ze het beter kunnen? Daar spreek ik me niet over uit. Ieder individu heeft zijn eigen kunnen. En ja, mannen zijn lichamelijk veel sterker, maar wat wij als vrouw dan niet hebben in lichamelijke kracht, halen we op in mentale kracht. We verdragen bijvoorbeeld veel meer pijn dan mannen.

Maar als ik zo voor die gelijke rechten en kansen ben, ben ik dan geen equalist? Niet perse, een equalist gelooft dat man en vrouw het zelfde zijn, dat we alles hetzelfde kunnen.
Een feministe denkt dit niet. Wij weten dat beide sekse verschillen hebben en strijden hiervoor om dit te respecteren. Als feministe pleit je er voor dat vrouwen de zelfde rechten en kansen krijgen als mannen, maar dat de verschillen wel gerespecteerd worden.

Een jaar of twee had ik hier een perfect voorbeeld van; mijn klasgenoten (jongens) en ik moesten pakken vodden weg leggen. Ik kon één pak dragen en mijn collega’s konden er twee mee sleuren. Maar in de tijd dat zij met hun twee pakken er geraakte, was ik wel al twee keer over en weer gegaan. Dus op het einde had ik evenveel pakken versleept als hun. Dus ik zou de zelfde beloning moeten gekregen hebben.
Niet dat we hiervoor beloont werden, maar dit is hoe het op de werkvloer ook zou moeten verlopen.

Jammer genoeg is dit niet zo. Vrouwen krijgen nog altijd minder kansen, of hebben het gevoel dat ze minder kansen krijgen. En zolang dat dit probleem niet opgelost wordt, is het werk van een feministe nooit gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s