Body what?

To me, beauty is about being confortable in your own skin. It’s about knowing and accepting who you are.

— Ellen DeGeneres

In mijn vorige post, had ik het over body confidence. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En is dat niet gewoon een ander woord voor body positivity? En is dat echt wel zo positief als sommige laten lijken?

Body Confidence

Dit is eigenlijk niet meer dan zelfzeker zijn over je lichaam. Dit betekent niet dat je niet onzeker bent over bepaalde aspecten van je lichaam. Nee helemaal niet, je kan gerust zelfzeker zijn over je hele lichaam, maar je slecht voelen met die dikkere buik, of wat dikkere armen dan al de rest.
Het is helemaal geen schande om hier en daar iets te willen veranderen. Het is zelfs heel menselijk om niet altijd content te zijn met je lichaam.

Body Positivity

Body positivity lijkt hard op body confidence, en heeft er veel mee gemeen. Echter zijn ze wel verschillend. Want als je aan body positivity doet, ben je niet alleen positief over je eigen lichaam, maar ook over dat van andere. Je accepteert iedereen of ze nu gespierd zijn, of dat maatje meer hebben. Bij body positivity draait het om de positiviteit die je uitstraalt naar andere. Als je aan body positivity doet, wordt het makkelijker om er met mensen over te praten. Soms helpt dat klein duwtje positivity wel iemand om helemaal zelfzeker te worden over zijn/haar eigen lichaam

Self Love

Deze drie woorden hebben overal wel iets met elkaar te maken. Maar self love hoor je echt wel niet zo heel vaak. Als je het mij vraagt zelfs te weinig. Gewoon omdat niet iedereen weet wat dit inhoudt en het dan ook niet willen gebruiken. Ik probeer wel aan self love te doen, maar dit is niet altijd even makkelijk. En ik zal hier nog wel eens dieper op in gaan, maar vandaag gaat het meer over wat de woorden beteken.
Self love is iets anders dan body confidence. Onthoudt dit goed. Niet iedereen die zelfzeker is over zijn/haar lichaam, houdt ook echt helemaal van zich zelf.
Kan dat dan? JA, dat kan. Van je lichaam houden betekend niet dat je te vrede moet zijn met de eigenschappen die je bezit.
Je hoeft ook niet elk uur van de dag van jezelf te houden om te kunnen zeggen dat je aan self love doet. Zolang je maar het merendeel van de tijd, blij bent met je eigen, kan je zeggen dat je aan self love doet.


De positieve kant en de negatieve kant

Zoals bijna alles heeft al dit positieve ook een negatieve kant. En vaak hebben mensen dit zelfs niet eens door. Gewoon al het verkeerde woord gebruiken kan voor sommige al kwetsend zijn.
Denk maar aan die ene fitnessfoto waar iemand super gespierd op staan, en daar dan bij #bodypositivity gebruikt. Vaak komt dit voor de iets gezettere mensen over als kwetsend, omdat zij zo niet zijn. Of wanneer iemand een mooi slaatje aan het eten is en er #selflove bij staat, waardoor mensen gaan twijfelen of ze wel van hun eigen kunnen houden als ze niet altijd gezond eten.

Mensen durven er soms ook van uit gaan dat als je #bodyconfidence of #selflove gebruikt, dat ze maar mogen zeggen wat ze willen over je lichaam. Want je zegt zelf dat je trots bent op je eigen. Maar daar gaat dit helemaal niet over. Zelfzeker zijn en van jezelf houden betekent dat je je min punten hebt geaccepteerd. Niet dat andere mensen er opeens opmerkingen over mogen maken zonder dat je je gekwetst gaat voelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s