Stop Finning

Een simpele handtekening kan miljoenen haaien redden!

https://stop-finning.eu/?lang=en

Stop Finning; wie en wat?

Stop Finning is een initiatief van Nils Kluger en Alex Cornelissen. En heeft het doel om zoveel mogelijk handtekeningen in te willigen, zodat de Europese Unie “finning” illegaal maakt. Dit is namelijk nog altijd toe gestaan in de Europese Unie, zolang het niet een van de 12 beschermde
soorten zijn. Wat veel te weinig is, aangezien er ruim 500 verschillende soorten rond zwemmen in onze oceanen.

Stop Finning wordt gesteund door meerdere organisaties, waaronder Sea Shepherd, Sharkproject, All For Blue, Blueshark etc. Alle organisaties zijn terug te vinden op http://www.stopfinning.eu.

Nils is een activist en scuba duikinstructeur. Hij heeft al overal ter wereld gedoken tussen de haaien. En heeft hierdoor de schoonheid en het nut van het maritiem ecosysteem ontdekt. Bovendien werkt Nils ook voor Sharkproject; een internationale organisatie die zich bezig houdt met het behouden van haaien.

Alex is de CEO van Sea Shepherd Global. Hierdoor kwam hij in aanraking met het effect van haai vangen op de haai populatie. Bovendien had hij de privilege om met haaien te duiken in verschillende afgelegen plaatsen.

Wat is finning?

“Finning” is het vangen van haaien en hun vinnen af te snijden. De haaien worden zo goed als nooit verdoofd. Waardoor deze “behandeling” enorm pijnlijk is. Eens ze de vin volledig hebben verwijderd, word de haai gewoon weer in het water gegooid om daar een een pijnlijke dood te sterven. De vin van een haai zorgt er voor dat de haai kan zwemmen. Zonder de vin zakken ze helemaal naar de bodem. Ze bloeden daar dood, of sterven aan verstikking door dat ze nergens meer heen kunnen.

Ieder jaar sterven er tussen de 63 en 273 miljoen haaien in onze oceanen. Exacte cijfers zijn er niet, omdat er te weinig betrouwbare data is. Dit voornamelijk omdat er vaak geen aangifte wordt gedaan van het illegale vissen.

Als dit zo door blijft gaan, komt het maritiem ecosysteem in gevaar. Omdat haaien een heel groot belang hebben voor de balans te behouden.

De rol van Europa

In 2013 besloot de Europese Unie de zogenaamde “Fins Naturally Atteched”-wet in te voeren. Dit betekend dat de vin van de haai op een natuurlijke wijze nog aan de haai moet hangen op het schip. Eens deze aan land is, kunnen de vinnen verwijderd worden en verscheept worden naar Azië, waar haaienvinnen een hele delicatesse is.

Dankzij het Europees burgerinitiatief hoopt Stop Finning 1 miljoen handtekeningen in te zamelen tegen 31 januari 2031. Hierdoor wordt de Europese Commissie duidelijk gemaakt dat Europeanen een nieuwe wet willen tegen het verkopen van haaien vinnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s