Wereld Vrouwendag

There is no limit to what we as woman can accomplish

— Michelle Obama

Ja ja dames, gisteren was het onze dag! Een dag volledig gewijd aan alle vrouwen over heel de wereld. Het perfecte moment om als vrouw eens te gaan shoppen of ons te laten verwennen. Ah ja, want winkels geven speciale kortingen aan de vrouw.
Maar wat is die internationale vrouwendag? En waarom wordt die juist op 8 maart gevierd? En hoe zit het met internationale mannendag?

Wat is dat nu eigenlijk?

Heel simpel, de internationale vrouwendag is de dag waar de rechten van de vrouw centraal staan. Deze wordt voornamelijk gevierd om de strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld te versterken.

Waarom 8 maart?

Wel, om deze vraag te beantwoorden, moeten we helemaal terug naar 8 maart 1908. Toen viel namelijk de allereerste vrouwenstaking plaats vond in New York. Vrouwen kwamen massaal op straat tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Dit was tevens een grondsteen voor het nu wel bekende feminisme.

2 jaar later stelde Clara Zatkin tijdens een Internationale Vrouwenconferentie voor socialistische vrouwen voor om 8 maart uit te roepen tot Internationale vrouwendag. Deze datum lag niet echt vast, want in verschillende landen vierde ze deze op een andere dag.

8 maart 1917 breekt er weer een staking uit met exact de zelfde reden als de staking negen jaar eerder. Dit keer was het te doen in Sint-Petersburg. Dit had als gevolg dat het Internationale Vrouwensecretariaat in 1921, 8 maart vanaf nu de definitieve datum maakt voor de Internationale Vrouwendag.

In de jaren zestig kwam de tweede feministische golf opgang waardoor deze dag steeds belangrijker was. De Internationale Vrouwendag, werd een dag waarop veel vrouwen betogingen organiseerde of gingen staken.

Internationale Mannendag

Wat veel mensen niet weten, is dat er effectief ook een internationale Mannendag is. Deze vindt plaats op 19 november en stamt uit 1992. Op deze dag had het voetbalteam van Trinidad en Tobago het land namelijk weer verenigd door hun inspanning om zich te kwalificeren voor het WK voetbal in 1989.

Onbekendheid

Tijdens Internationale Vrouwendag hoor je vaak mannen klagen dat het niet eerlijk is dat vrouwen hun eigen dag hebben. Dus misschien moeten we Internationale Mannendag ook eens wat bekender gaan maken!

En als je je afvraagt waarom deze dag zo onbekend is? Wel heel simpel; als je als man wordt geboren heb je in de wereld nu eenmaal meer kansen. En kom me nu niet zeggen dat dat helemaal niet waar is. Want er zijn nog steeds heel veel landen waar vrouwenrechten als taboe worden gezien. En het maar normaal is dat mannen zoveel rechten hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s