Af en toe een tegenslag mag.

Laten we er vaker bij stilstaan dat het gewone leven ook mooi kan zijn

— Dirk De Wachter

We kennen het allemaal wel, niets loopt goed in je leven. Je gaat je steeds verdrietiger, afstandelijker etc. voelen. En als je het dan aan mensen vertel wat er nu juist mis is, zeggen ze je direct ‘Al gedacht aan therapie?’ En ik kan het niet laten, maar hebben we echt allemaal therapie nodig? Zou het niet makkelijker zijn als gewoon een vriend, gewoon de tijd neemt om naar je te luisteren, niets meer.

Je zou de psychiaters en psychologen er heel blij mee maken. Want zoals velen al wel eens gehoord hebben ze komen om in het werk. De wachtrijen zijn gigantisch. En er komen elke dag weer nieuwe mensen bij die hulp nodig hebben.

Waarom zijn die rijen zo lang?

Heel makkelijk; er komen steeds meer mensen bij. En toch voelen de laatste tijd steeds meer mensen zich eenzaam.

Ook al hebben veel mensen vrienden, vaak voelen deze maar heel oppervlakkig aan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in de groep altijd de extrovert bent en altijd aan het babbelen bent, maar diep vanbinnen, wanneer je alleen bent, je je zo eenzaam voelt dat het aan je gaat vreten.

Het aantal vrienden dat je hebt geeft echt niet weer hoeveel je “recht” je hebt op dat eenzaam gevoel. Vaak merk ik zelfs dat de gene met heel veel vrienden, de meest eenzame mensen zijn die ik ken.
Zelf heb ik het gigantische grote voorrecht dat ik een paar heel goede vrienden heb. Soms noem ik ze wel eens mijn vangnet, omdat ik weet, dat van zodra ik neer begin te vallen en nergens meer houvast vind, wel dan staan zij daar om me op te vangen. Zo studeert mijn beste vriendin voor therapeut.

Je vrienden hoeven echt niet, zoals mijn beste vriendin, te studeren voor therapeut. Soms is het al genoeg om vrienden te hebben, waarvan je weet dat ze er altijd voor je zullen zijn.
Jammer genoeg vind je deze vrienden vaak pas na dat je een moeilijke periode hebt doorstaan. Vandaar dat mensen vaak ook zeggen dat je je vrienden pas echt leert kennen in moeilijke tijden.

Het is normaal

Ik denk dat ik het niet vaak genoeg kan zeggen; je slecht voelen is heel normaal! Als je iemand verliest is het oké om hier over te rouwen. En je hoeft zeker niet te zeggen; ‘ik rouw al te lang’. Want een rouwperiode duurt gemiddeld tot een jaar. Dus het is heel normaal dat je een jaar lang die persoon soms nog intens kunt missen.

Mijn opa was zo altijd een rolmodel voor mij. En bij ieder familiefeestje dat hij er niet was, voelde ik dat ik niet het plezier kon hebben als dat ik vroeger had. Sommige zeiden me dan, dat dat door ouder te worden kwam. Maar ik miste gewoon zijn aanwezigheid.
Het duurde echt wel een jaar voor ik al die feestjes kon plaatsen en kon accepteren dat hij er niet meer was. Dit betekend zeker niet dat ik hem vergeten ben hoor, maar het intens verdriet is verdwenen.

Veel mensen voelen zich ook heel abnormaal omdat ze zich al voor een lange tijd niet goed in hun vel voelen. Sommige willen hun zelfs laten testen voor een of ander psychiatrische storing.
En als ze dan ‘bestempeld” worden met een psychiatrische storing, dan verwachten zo ook ineens dat er een pilletje bestaat daar tegen. Sommige mensen beginnen zich te gedragen alsof deze storing iets is zoals de griep; je pakt een tijdje medicatie en het gaat wel vanzelf over.

Dit is jammer genoeg niet het geval. Vaak moest je er eerst zelf voor knokken om er door te komen, en als ze merken dat het je toch niet helemaal lukt. Dan zullen ze eventueel eens gaan zien of ze je misschien kunnen helpen met medicatie. Sommige dokters durven zelfs placebo’s voor te schrijven om te zien of je niet gewoon moet “denken” dat je het kunt met medicatie.

Zelf ben ik er voor om niet direct medicatie voor te schrijven. Want eens je er aan begint, is het vaak nog moeilijker om er van af te gaan. Antidepressiva wordt daarom ook wel eens vergeleken met drugs. Je wordt er niet high van ofzo. Maar er van af geraken is helemaal niet gemakkelijk. Want opeens moet je lichaam zonder die ene stof die je net een beetje beter maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s