Liefste fitness-app

Your weight does not define your worth

—Rachel pate

We kennen het allemaal wel; fitness-apps. Eender waar je kijkt duikt er wel eens reclame op. Bij mij is het de laatste tijd zo erg, dat ik er een beetje ambetant van word. En waarom? Gewoon omdat ik opzoek was naar een goede work-out die bij mij past.

Ik heb helemaal niets tegen deze apps, maar hun reclame, daar heb ik het wat moeilijker mee. Ik heb het niet alleen over de apps, het is zowat een probleem bij alles wat te maken heeft met fitness.
Overal waar je ziet, is de reclame van instanties die bezig zijn met fitness een beetje het zelfde; een mooie, gezonde, slanke vrouw of man die je uitlegt waarom zij nu juist dit heeft gekozen.

Vaak zijn dit vrouwen of mannen die al mager waren, en die nu super blij zijn met het feit dat ze NOG magerder zijn. Eerlijk gezegd en gedaan, ik ben blij voor hun. Maar iedere keer stel ik me weer dezelfde vraag. Wat doet dit met de mensen die niet zo mager zijn?

Ons zelfbeeld

Al die magere vrouwen en gespierde mannen in de reclames van fitness-organisaties, laat mij soms echt twijfelen aan het waard zijn van mijn lichaam. Ik zeg niet dat ik me niet goed voel in mijn vel. Maar iedere keer dat ik weer zo iemand zie fitnessen en blij zie zijn met hun gespierde lichaam, ga ik echt soms twijfelen.

Vaak draait het in deze reclames ook om het feit dat ze gezond zijn. Wat niet bij iedereen van toepassing is. Ik krijg bijvoorbeeld heel vaak te horen dat ik zou moeten gaan lopen.
Wel, ik geef toe, ik ga dit echt niet graag doen. Maar dit is niet de reden dat ik er niet aan begin. Nee, ik heb een probleem met mijn knieën, waardoor ik alleen nog maar korte afstanden kan lopen met steunverbanden aan en een zekere dosis ontstekingsremmers.

Ik zeg niet dat iedereen dit zegt. Maar ik vind het nogal moeilijk. Wanneer je geen perfect gezond lichaam hebt, ben je al direct verplicht om naar een persoonlijke coach te gaan, of veel geld uit te geven aan een gepersonaliseerd trainingsplan.

Mijn oproep

We leven tegenwoordig in een tijdperk waar veel wordt gesproken over body confidence en body positivity. Er wordt steeds vaker aanvaard dat een vrouw, of zelfs man, niet bezit over het perfecte lichaam. Sterker nog, vrouwen die een maatje meer hebben worden steeds vaker genomen als het nieuwe perfect.
Kijk maar naar de vele instellingen die gebruik maken van plusmodellen. Ik wordt persoonlijk altijd vrolijk wanneer ik een volslanke vrouw zie paraderen over de catwalk. Of zelfs nog maar foto’s zien van een vrouw die blij is met haar eigen lichaam. Het zijn allemaal kleine geluksmomentjes.

Dus beste fitness-organisaties; wat zouden jullie er van vinden om eens eindelijk volslanke vrouwen of mannen te tonen. En dan heb ik het niet over ‘ik kwam van hier en ben nu hier’-campagnes. Nee, ik spreek over het laten zien dat je als persoon van je lichaam kan houden, maar toch wel sportief wilt zijn. En echt geen probleem hebt met hier en daar wat vet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s