Over relaties een hoe ze ons beïnvloeden.

In the end there doesn’t have to be anyone who understands you. There just had to be someone who wants to.

— Robert Brault

Hoe je het ook draait of keert, relaties nemen een belangrijk stuk van ons leven in. En dan heb ik het niet alleen over liefdesrelaties, maar ook over de relatie tussen familie of vrienden. Misschien zelfs je relaties met je werk. Deze relaties hebben over het algemeen in het eerste opzicht niet veel gemeen met elkaar. Het enige dat ze gemeen hebben is dat het relaties zijn en in de grote context het zelfde met je doen. Zonder dat we het weten zijn we er ergens afhankelijk van.

Van zodra je geboren bent, wordt er met jou een relatie aangegaan; namelijk de relatie van het kind en de ouders. zelf beseffen we dit niet. En toch zitten we er in. Onze ouders zorgen namelijk voor ons, en in ruil daarvoor geven wij hun waardering. Dit klinkt misschien raar, maar kijk maar eens naar een baby die honger heeft. Deze weent tot hij/zij eindelijk eten krijgt. Wanneer ze klaar zijn, zijn ze voldaan en soms ook wel stil. Hierdoor krijgen de ouders een gevoel van waardering.

Een maal we ouder worden krijgen we steeds meer relaties bij. Je gaat naar school en bouwt een bepaalde relatie op met je leerkracht. Je leert vriendjes kennen en daar bouw je een vriendschap mee op. Ons hele leven draait dus eigenlijk om het maken van deze relaties. Vaak willen we het niet eens toegeven dat dit effectief ook zo is. Maar door onze opleiding wordt iedereen een beetje “afhankelijk” van relaties en liefde. Sterker nog, veel mensen worden “verslaafd” aan de liefde.

Verslaafd aan liefde

Of we het nu willen of niet. Mensen raken verslaafd aan de liefde, gewoon omdat we als baby niet kunnen overleven zonder de liefde van onze ouders (al dan niet biologisch). Naarmate we ouder worden leren we deze verslaving niet af. Sommige leren hier mee om te gaan, en niet iedere keer toe te geven hieraan. Anderen leren dit nooit en zijn afhankelijk van affectie.

Deze verslaving is niet altijd even zichtbaar, of toch niet bij je eigen. Het vergt heel veel zelfreflectie om te zien hoe deze verslaving jou beïnvloed. En je kan deze dan ook pas aanpakken en “afleren” wanneer je door hebt dat je verslaafd bent en wat dit juist met je doet.

Er zullen mensen zijn die zichzelf gewoon gaan weg cijferen, zodat ze bij iedereen als “perfect” over komen. Andere gaan dan weer heel aanhankelijk worden van de liefde van familie, vrienden of partner. Er zijn miljoenen mogelijk reacties die mensen kunnen aannemen om hun verslaving aan liefde te beïnvloeden. En dus ga ik hier niet te ver over uitweiden. Als jullie er meer over willen weten raadt ik het boek Verslaaf aan liefde van Jan Guertz aan.

Gezonde en ongezonde relaties

In je leven ga je te maken krijgen met gezonde en ongezonde relaties. Dit is nu eenmaal zo. Sommige mensen voelen direct aan of die ene vriendschap, liefde of werkomstandigheid goed zijn voor je, of helemaal niet. Andere mensen kunnen dit dan weer helemaal niet. En het is geen schande om dit niet direct te kunnen aanvoelen. Het gaat er om hoe je handelt met deze relaties.

Gezonde relaties

Gezonde relaties zijn makkelijk. Het zijn vriendschappen , liefdesrelaties, familie of werkrelaties die je goed doen. Die je ruimte geven om te groeien en jezelf te ontdekken. Vaak leren ze je niet alleen om jezelf te ontdekken, maar te ontdekken wat je wel en niet wilt in het leven. Ze helpen je om te groeien.

Ongezonde relaties

Zoals het woord zegt. Dit zijn relaties die niet gezond zijn voor jou. Vaak zuigen ze je energie op en geven je een slecht gevoel. Het kan ook zijn dat je een gezonde relatie hebt met iemand of iets die aanvoelt als gezond, maar dit juist helemaal niet zijn. Het kan zelfs zijn dat een gezonde relatie ongezond wordt door dat je beide de kans kreeg om te groeien. En hierdoor uit elkaar bent gegroeid.

Maar laten we het even over de ongezonde relaties hebben die niet voort vloeien uit een gezonde relatie. Ongezonde relaties kunnen namelijk heel venijnig zijn. Het kan zijn dat deze in het begin gezond aanvoelen, maar dat je hoe langer je je hierin bevindt, je jezelf gaat veranderen om maar te zorgen dat deze stand blijft houden. Zonder dat we het dan beseffen gaan we onszelf verloochen of laten we deze ons leegzuigen.

Als we geluk hebben, komen we er op tijd achter dat deze relatie ongezond is voor ons. En kunnen we hier iets aan veranderen. Of er een punt achter zetten.

Maar vaak hebben we het ongeluk dat we dit te laat zien en er dus onderdoor gaan. Meestal is het dan ook te laat om deze relatie terug gezond te maken. Wat meestal nog pijnlijker is aangezien je altijd dacht dat het goed zat, maar dit uiteindelijk niet is.

Conclusie

Ik heb het nu gehad over dat we allemaal verslaafd zijn aan liefde en dus nood hebben aan relaties. Ik heb het ook gehad over wat nu gezonde en ongezonde relaties zijn. En hoe deze ons vaak onbewust beïnvloeden.

Hoe hard je wordt beïnvloed door deze relaties, ligt vaak aan hoe goed je weet wie je nu eigenlijk bent. Wanneer je weet waar je staat in het leven en hoe je behandeld wilt worden is het vaak gemakkelijker om te ontdekken welke relaties voor jou heel erg ongezond zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s