Het geheim achter goede relaties

I’m not telling you it is going to be easy — I am telling you it is going to be worth it.

—Art Williams

In mijn vorige post, heb ik jullie verteld wat relaties met een mens kunnen doen. Ik heb jullie dan ook verteld dat goede of gezonde relaties van groot belang zijn. Ik ben geen relatietherapeut en worstel soms zelf nog hiermee. Maar over het algemeen ga je overal horen dat er toch wel een paar dingen echt wel de basis zijn voor een gezonde/goede relatie. Hou wel altijd in je achterhoofd dat sommige relaties gewoon kunnen verwateren. Deze tips zijn dus geen garantie op een eeuwig relatie.

— Zeg het met woorden

‘Zeg het met woorden’ of beter gezegd, communiceer met elkaar. Veel mensen weten dat het belangrijk is dat er gepraat wordt. Het maakt niet uit of je relatie nu met een vriend, geliefde, familie, baas/collega is, je moet altijd blijven communiceren. Het maakt niet uit hoe goed je relatie is, blijven communiceren is belangrijk.

Ik hoor vele vragen wat ik dan juist bedoel; wel, hoe goed je iemand ook kent, soms weten we gewoon echt niet wat er is. Daarom is het dus heel belangrijk om af en toe eens woorden te gebruiken. Als je met iets zit over de relatie, is het belangrijk dat je het er met elkaar over hebt. Zo wordt er een “wereld” gecreëerd waar het voor iedereen oké is om te vertellen wat er mis is. Waardoor je ook direct aan geeft dat het toegestaan is om ook over persoonlijke problemen te vertellen.

— Luisteren oor

Buiten dat je met elkaar moet spreken, is een luisterend oor even belangrijk! Door naar elkaar te leren luisteren, geven jullie aan dat dit communiceren gewaardeerd wordt. Iedereen voelt zich beter wanneer iemand gewoon luistert naar wat zij te zeggen hebben. Door naar elkaar te luisteren worden dan ook diepere banden gesmeed, omdat je weet waar de ene het moeilijk mee heeft of wat die persoon juist leuk vindt. Goed luisteren en communiceren gaan hierdoor dus hand in hand

Vaak vinden sommige mensen het moeilijk om te luisteren. Dit is begrijpelijk, sommige mensen zijn nu eenmaal niet zo. Goed kunnen luisteren zit in je of helemaal niet. Dit betekend zeker niet dat je niet je best kan doen om dit toch te doen. Begin gewoon met te luisteren naar de mensen die het dichts bij jou staan. Vaak is het makkelijker dan je zelf denkt! En wie weet, ben je binnenkort wel de persoon die naar iedereen luistert.

— Wederzijds respect

Wederzijds respect is nog z’n belangrijke die samen hangt met communiceren en luisteren. Als je elkaar niet ten volste respecteert, ga je het nog moeilijker vinden om naar elkaar te luisteren en jullie gevoelens of problemen met elkaar te delen. Wederzijds respect betekend dan ook dat je luistert en de behoeften van de ander respecteert.

Wederzijds respect is ALTIJD tweerichtingsverkeer! Wanneer mensen het respect dat ze geven aan iemand niet terug krijgen, zal het niet lang duren voor deze persoon stopt met respect te geven. Gewoon omdat die dan het gevoel krijgt dat hij/zij er niet toe doet. Net als bij het naar elkaar luisteren en met elkaar communiceren is het heel belangrijk om elkaar gewoon te respecteren.

— Ken jezelf

‘Zelfkennis is het begin van alle wijsheid’, wie kent dit gezegde nu niet? Het is dan ook volledig 100% juist. Het is heel belangrijk dat je jezelf leert kennen, zeker wanneer je een liefdesrelatie met iemand wilt aangaan. Sommige mensen zeggen zelfs dat je niet van iemand kan houden zonder dat je van jezelf houdt. Of dit echt nodig is, laat ik volledig aan jullie over. Zelf denk ik dat er ergens wel waarheid in zit.

Maar waarom is zelfkennis dan zo belangrijk? Heel makkelijk, wanneer je niet weet wat jij zelf nodig hebt, kan je ook niet verwachten van je partner dat hij/zij dit weet. Het is daarom dus heel belangrijk dat je opzoek gaat naar jezelf. Weten wat je wilt in het leven en hoe je behandeld wordt, gaat je dan ook helpen om diepere connectie te kunnen maken met anderen. En kan je ook beter aanvoelen of deze relatie goed voor jou gaat zijn.

— Geef elkaar de ruimte

Last bot not least; geef elkaar de ruimte. Elkaar ruimte geven is niet gemakkelijk, maar wel enorm belangrijk. Niemand wilt verstikt worden door iemand. In vriendschappen geef je elkaar de ruimte door toe te staan dat ze ook andere vrienden hebben. Maar vergeet niet om toch af en toe eens iets samen te doen of met de persoon te gaan babbelen, gewoon zomaar. Hierdoor gaat de ander zich niet “gebruikt” voelen.

In liefdes relaties ligt dit een beetje moeilijker. In het begin wil je vaak alleen maar bij die persoon zijn, en wanneer je van elkaar verwijderd bent voel je je misschien verdrietig. Het is oké om een tijd alleen maar bij elkaar te zijn. Maar vergeet niet dat iedereen af en toe eens wat tijd op zichzelf nodig heeft. Geef je partner dus de ruimte om af en toe eens alleen weg te gaan. Spreek zelf eens af met jouw vrienden en omgekeerd. Wanneer je elkaar af en toe eens wat ruimte geeft, gaat het terug zien van elkaar des te leuker aanvoelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s