Introvert vs extravert

We all move along the continuum of introvert and extrovert behaviours and preferences all day long.

— Patricia Weber

Je hoort de laatste tijd mensen steeds vaker spreken over introversie, extraversie en misschien zelfs wel ambiversie. Deze termen worden dan ook steeds vaker gebruikt door psychologen, psychiaters en zelfs leerkrachten beginnen hun leerlingen deze term te geven. Misschien weet ja al wel wat deze woorden inhouden. Het kan dat zelfs je nog nooit van een ambivert hebt gehoord. In deze post wil ik jullie dan ook uitleggen wat deze termen nu juist allemaal beteken. En waarom deze termen gebruikt worden.

Psychiatrische term

Psychologen en psychiaters zijn het er over eens dat introversie en extraversie behoren tot de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken die bepalen hoe je dingen beleeft, dit geldt voor mensen over de hele wereld, ongeacht hun cultuur of de taal die ze spreken. Uit verschillende studies is zo gebleken dat intoverten en extraverten hun hersenfuncties en zenuwstelsel anders werken. Zo blijkt dat introverten veel meer prikkels binnen krijgen dan extraverten. Extraverte mensen gaan hierdoor vaker druktes opzoeken.

Niemand is 100% introvert of 100% extravert. Veel mensen hebben eigenschappen van beide. Daarom wordt er altijd gekeken naar de overheersende eigenschappen. Wanneer je ongeveer even veel introverte karaktertrekken hebt als extraverte karaktertrekken, wordt vaak de term ambivert gebruikt dit is een term tussen in. En zelfs hierin zijn er verschillende gradaties.

Introvert

Introverte mensen worden vaak gezien als de “stille” mensen van de wereld. Hierdoor wordt introversie vaak verward met verlegenheid. Wat ergens wel begrijpelijk is, aangezien er meer verlegen introverte mensen zijn dan verlegen extraverte mensen. Introverte mensen worden vaak gezien als verlegen omdat ze liever luisteren en observeren. En vaak wat tijd nodig hebben om te bedenken wat ze willen zeggen.

Introverten houden niet van “small talk”, we voelen zich hier heel ongemakkelijk in en gaan hun dus sneller afsluiten. Introverte mensen houden veel meer van diepgaande gesprekken. Hierdoor kunnen ze makkelijker diepe connecties leggen met andere mensen. Door hun luisterend oor, krijgen mensen sneller de neiging om heel hun verhaal te doen. Gewoon omdat ze maar jou willen luisteren.

Introverts avoid small talk because we know it is the white bread of conversation. There are no real nutrients in it, just empty calories.

— Michaela Chung

Extravert

Extravert wordt als de volledige tegenpool van introvert gezien. Dit doordat deze mensen constant geprikkeld moeten worden. Sommige willen hierdoor steeds in de spotlight staan. Maar niet elke extravert heeft dit nodig. Hun hersenen willen gewoon meer prikkels. Dus gaan ze zich makkelijker in een grote groep bevinden. Of ze zijn in de klas de eerste die hun hand op steekt of het antwoord er gewoon uit schreeuwt ook al is het niet correct.

Extraverten hebben het dan ook makkelijker om gewoon een praatje te doen. Hierdoor worden extraverte mensen soms gezien als oppervlakkig, wat helemaal niet zo is. Ze hebben soms ook echt wel eens nood aan een goede diepgaande babbel. Alleen is het voor hun niet altijd gemakkelijk om deze te starten. Maar geef ze een kans en ze gaan hun best doen om ook naar jou te luisteren.

De “beste” persoonlijkheid

In de maatschappij is het bijna de norm geworden dat we allemaal extravert moeten zijn. Overal ter wereld wordt er tegen introverte mensen gezegd dat ze niet zo stil moeten zijn. Op school worden ze vaak geconfronteerd met het feit dat je punten krijgt voor meewerken in de klas. Wat voor introverten vaak moeilijker is dan voor extraverten. Hierdoor ervaren introverte mensen al van jongs af aan dat introvert zijn niet oké is. Waardoor veel zich dan extravert gaan voordoen. Of zich volledig gaan weg steken, wat zeker niet de bedoeling is.

Ik ga hier helemaal geen pleidooi doen om introvert of extravert te zijn. Want beide persoonlijkheden hebben hun plus punten en min punten. En iedereen kan iets leren van hun tegenpool. Het maakt niet uit of je persoonlijkheid introvert is of extravert. Het draait er alleen maar om hoe je je bij iemand voelt. En dit verschild gewoon van mens tot mens. Niet van persoonlijkheidstype tot persoonlijkheidstype. Dus laten we allemaal onze introversie, extraversie of ambiversie omarmen en er trots op zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s