I’m shy, so what?!

Too shy to say, but I hope you stay.

— Bilie Eilish

Bijna iedereen, of misschien zelfs iedereen, heeft al wel eens last gehad van verlegenheid. Misschien niet zo hard dat je jezelf als verlegen gaat noemen. En toch is er waarschijnlijk ergens een moment geweest dat je er toch mee geconfronteerd werd. Het lijkt de laatste tijd steeds vaker voor te komen dat verlegenheid als “slecht” wordt gezien.

Wat is verlegenheid?

Verlegenheid is een sociale angst. Dit betekend dat verlegenheid alleen opkomt wanneer je in aanraking komt met mensen. Deze angst ontstaat meestal door de angst niet goed genoeg te zijn. Of niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van iemand anders. Het zijn meestal gewoon je eigen gedachten die je een beetje tegen werken.

Verlegenheid komt dan ook vaak voor in gradaties. Bijna iedereen voelt zich verlegen wanneer ze voor een grote groep moeten gaan spreken. Anderen zijn dan zo verlegen dat ze helemaal niet uit het huis durven komen. Iedereen ervaart verlegenheid op een andere manier. Sommige mensen hebben er echt last van en vinden dat verlegenheid hun leven “verpest”, andere mensen kunnen perfect leven met verlegen te zijn.

Sommige mensen zijn vanaf hun kindertijd verlegen. Doorheen de jaren hebben zij meestal, door levenservaringen, hun verlegenheid overwonnen. En hoeven hier dus geen speciale hulp voor te zoeken. Anderen hebben het hier wat moeilijker mee. Soms gebeurt het dat mensen pas later last krijgen van verlegenheid. Dit is vaak te verwijten aan bepaalde gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een scheiding of werkloosheid.

Voordelen

Laten we eerlijk zijn, alles heeft zijn voor- en nadelen. En verlegenheid is daar geen uitzondering op. Zo hebben verlegen mensen vaak het gevoel dat ze beoordeeld worden door andere. Vaak zijn ze ook gewoon bang om uitgelachen te worden. Bij sommige is deze angst zelfs zo aanwezig, dat wanneer er eens met hen gelachen worden. Ze zich heel onzeker gaan voelen en hierdoor volledig in zichzelf keren.

Er zijn een heleboel nadelen, en toch laat ik ze bewust weg uit deze post. Waarom? Omdat verlegenheid al vaak genoeg wordt gezien als een nadeel of een slechte eigenschap. Niets is minder waar! Verlegen zijn is een stiekeme superkracht, die te weinig in het juiste daglicht wordt gezet. Dus is het eens hoog tijd om een paar voordelen op te sommen aan het verlegen zijn;

Natuurlijk verdedigingsmechanisme

Laten we eventjes heel eerlijk zijn. Als je verlegen bent, dan houdt je jezelf liever op een afstandje. En probeer je zo min mogelijk de aandacht te trekken. Of je gaat “braaf” wezen zodat mensen je niet gaan beoordelen. En dit is helemaal oké! Zo zul je nooit in ongewenste situaties terecht komen!

Luisterend oor

Ja, maar dat goed luisteren dat is toch gewoon omdat ik een introvert ben? Dat kan! Maar het kan ook zijn dat je een verlegen extrovert bent. En in dat geval, heb je ineens die goede eigenschap mee van je tegenpool. 😉
Bovendien gaan mensen jou sneller om advies komen vragen, omdat je aandachtig luistert naar wat ze nodig hebben. Vaak ga je hier dan ook je advies op afstemmen. En gaan mensen je ineens nog eens een goede raadgever vinden. Win-winsituatie zou ik zo zeggen.

Je hebt een beter geheugen

Verlegen mensen kunnen hele gesprekken in hun hoofd blijven herhalen. Denk maar aan het piekeren over ‘Had ik niet beter dit of dat gezegd?’ of ‘Hoe kwam ik over?’ Ik weet het, dit is niet echt een van je favoriete eigenschappen. Maar doordat je dit kan, kan je dus vaak ook beter dingen onthouden. Oh en buiten dat, doordat je vaak gesprekken opnieuw en opnieuw beleeft, ga je het uiteindelijk steeds makkelijker vinden om de juiste woorden te vinden om jezelf te kunnen uitdrukken.

Betere keuzes

Doordat je zo veel piekert over gesprekken en hoe je over komt, is het voor jou makkelijker om de juiste keuzes te maken. Bovendien heb je een geweldig natuurlijk verdedigingsmechanisme, waardoor je jezelf dus minder in de problemen gaat werken. Of dat hopen we toch.

Je oogt ‘rustig’

‘Maar ik ben helemaal niet rustig’, ik hoor het jullie zo zeggen. En toch denken mensen dat je rustig bent. Je praat namelijk niet veel, dus mensen kunnen aan je stem al niet horen dat je vanbinnen helemaal gek aan het worden bent. Met jou dus helemaal geen drama! Tenzij ze je echt zo ver krijgen dat je “ontploft”, dan kunnen ze beter gaan schuilen.

Buiten dat, doordat je rustig lijkt, hebben mensen je juist graag in hun buurt. In drukke tijden blijf jij altijd de rust zelf. Je blijft er vaker bij met je hoofd, en door je kalme houding, gaan de mensen in je buurt sneller kalmeren.

Conclusie

Ben je dus echt een verlegen persoon? Dat is echt niet zo erg als de wereld soms laat lijken. Omarm die sociale angst. Aanvaarden dat je verlegen bent is de eerste stap naar minder verlegen zijn. Maar daar vertel ik jullie wel eens een andere keer over!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s