Versla je verlegenheid

Zoals ik al in een eerder artikel heb gezegd, zijn er best veel verlegen mensen op de wereld. Door middel van het internet is het voor deze verlegen mensen makkelijker geworden om te praten met mensen. Hierdoor lijkt het vaak alsof ze niet verlegen zijn. Wat jammer is, want wij verlegen mensen zouden elkaar moeten steunen. Want door te leren hoe andere hun verlegenheid hebben omarmt, kan jou ook helpen hiermee.

Leer jezelf kennen

Jezelf leren kennen is voor iedereen belangrijk, maar bij verlegen mensen is er net een beetje meer nood om dit te gaan doen. Door jezelf te leren kennen, ga je leren wat jouw sterktes en zwaktes zijn. Terwijl jij verlegenheid als een slechte eigenschap ziet, zien andere mensen misschien iemand dat heel goed kan luisteren.

Dus ga eens bij jezelf af wat jouw sterktes zijn. Zo kan je bijvoorbeeld super creatief zijn. Of misschien blink je uit in een bepaalde sport. Zoek bij jezelf de dingen waar je eigenlijk wel trots op bent. En als je echt niets kan bedenken, vraag dan eens aan de mensen die het dichts bij jou staan, vrienden, collega’s, familie of leerkrachten. Zij kunnen je vaak een heel goed inzicht geven over jezelf omdat zij net een beetje anders kijken naar jou, dan dat je zelf gaat doen.

Werk aan je zelfvertrouwen

Verlegenheid komt vaak voor uit de angst om nooit goed genoeg te zijn. Hierdoor gaan we ons minderwaardig voelen en het gevoel krijgen dat we er voor andere niet toe doen. Daarom is het dan ook mega belangrijks om aan je zelfvertrouwen te werken. En ik weet het, dit klinkt echt heel erg cliché, maar het opbouwen van zelfvertrouwen helpt veel mensen om hun verlegenheid te omarmen of zelfs er vanaf te komen.

Om aan je zelfzekerheid te werken, moet je jezelf eerst kennen. En dan heb ik het voornamelijk over jouw sterktes. Want die maken jou nou net zo geweldig. Vaak helpt het om deze op te schrijven. Hierdoor kan je er zo vaak naar kijken als je maar wilt. Denk maar aan die momenten wanneer je je super slecht voelt. Dan kan je gaan kijken naar dat lijstje met goede eigenschappen en ga je je direct veel beter voelen. Dus go! En boost dat zelfvertrouwen van jou!

Stop met je druk maken over wat andere van je denken

Iedereen, maar echt iedereen is bezig met te denken wat andere mensen van hun zouden denken. En dat is normaal, wie wilt er nu niet leuk gevonden worden? Dit kan er dan ook voor zorgen dat je helemaal gaat dicht klappen. Je gaat vrezen dat je iets verkeerds zegt of doet, waardoor mensen je niet leuk meer gaan vinden. Mensen trekken zich echter vaak niets aan of je nu iets verkeerd doet of hebt gezegd. Misschien is het hun niet eens opgevallen. Iedereen heeft wel eens een moment dat ze iets verkeerd doen. Dit is wat jou nou net een mens maakt. En dus gaan mensen je hier echt niet onmiddellijk door afrekenen.

Fake it till you make it

Iedereen heeft het al wel eens gehoord, just fake it, till you make it. En dit geld ook bij verlegenheid! Probeer eens te doen alsof je helemaal niet verlegen bent. In het begin gaat dit heel veel energie vragen en ga je het vaak niet willen doen. Maar probeer het eens vol te houden bij een iets kleiner groepje. Je gaat al snel merken dat je na een tijd niet meer aan het faken bent. Maar je echt over je verlegenheid aan het geraken bent.

Herhaling doet wonderen

Men zegt niet voor niets ‘oefening baart kunst’, door bepaalde dingen te blijven herhalen ga je hier beter in worden. Durf je bijvoorbeeld niet spreken voor een groep. Probeer het dan vaker en vaker te doen. Na een tijd ga je het gevoel krijgen dat je hier steeds beter in wordt. Het kan natuurlijk voorvallen dat je dan heel goed voor een grote groep kan spreken. Maar je het nog altijd moeilijk hebt om in een grote groep minder verlegen te zijn. En dit is oké, na een tijdje ga je ook hiermee leren leven.

With a little help of my friends

Helemaal alleen zijn, zorgt er voor dat mensen vaak niet gaan naar bepaalde evenementen. Daarom nemen veel mensen een vriend of vriendin mee. Dit zorgt voor een zekere verplichting, waardoor je minder makkelijk gaat afzeggen. Ook is het meenemen van een vriend(in) gemakkelijker om conversaties te beginnen. Al zeker als je vriend(in) een flapuit is en super sociaal. Hij/zij gaat zeker wel ergens iemand vinden waar hij/zij graag mee wilt praten praten en sleurt je dan ineens mee in de conversatie.

Je hoeft zeker geen schrik te hebben om iemand mee te nemen. Bijna iedereen doet dit. Zelfs de meest sociale mensen zien er som tegenop om helemaal alleen naar een evenement te moeten gaan. Dus aarzel zeker niet om iemand mee te nemen die je kent. Op grotere evenementen valt het zelfs niet op als er iemand meer of minder is. Is het eerder een klein feestje? Vraag dan eens aan de gastheer/gastvrouw of je iemand mag meebrengen omdat je anders alleen bent. Wedden dat hij/zij gewoon instemt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s